10 Ocak 2011 Pazartesi

Wikileaks Batı diplomasisinin kirli oyunlarının aynasıdır

Wikileaks, 250.000 diplomatik belgeyi yayınlayarak Batı diplomasisin kirli oyunlarını ve Ortadoğu’daki Amerikan savaşlarının acımasızlığının ulaştığı büyüklüğü gösterdi.

ABD’nin dış politika yapma tarzı ve diplomatik temsilcilerinin açığa çıkan eylemleri bir “suç” ve uluslararası topluluğa karşı bir saldırı anlamına geliyor. İtalyan Dışişleri Bakanı Franco Frattini (Afrikalı göçmenler için toplama kampları önerme cesaretini gösteren kişi) gibi Avrupalılara göre bu, dünya diplomasisinin 11 Eylül’ü.

Julian Assange’a yönelik suçlamalar, yurttaşların kendi hükümetlerinin veya yabancı hükümetlerin politikalarını eleştirilmesi, reddetmesi ve kınamasının yasak olmasını telkin ediyor.

Bu, açık bir şekilde demokrasi, bireysel ve kolektif haklar, bilgiye ulaşım hakkı ve Hukukun Üstünlüğü’nün temel ilkelerine karşı çıkmak anlamına geliyor.

Bu kadar panik ve saldırgan davranışın nedeni belgelerin gizlilik seviyesi değil ama Batılı güçlerin, kendi kaderini tayin etmek gibi temel insan haklarına karşı koyarak kanlı çatışmalara yol açan dış politika anlayışına ışık tutulması oldu.

Hegemonik güçler tarafından yönetilen ve yabancılaştırılan bu dünya, ilkel, şiddet ve nefret dolu mantığı dışında başka bir mantık bilmiyor: ASP, tüm gücüyle sağlıklı ilişkiler, işbirliği ve dayanışmanın hâkim gelmesi için mücadele edecek.

Pierre Lanurent
ASP Başkanı

13 Aralık 2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder