16 Aralık 2010 Perşembe

Adil ve Demokratik Bir Dünyada NATO'ya Yer Yok

Avrupa Solu, Bloco de Esquerdalı yoldaşlarıyla birlikte Lizbon'daki “Paz Sim! NATO Não” gösterisine katıldı. 30.000 kişi Lizbon'daki özgürlük caddesinde özgür ve barış dolu bir dünya talep etti. Sesleri, bir kilometre ötede yapılan NATO zirvesinden duyulabilecek kadar güçlüydü ve savaşın getirdiği acımasız şiddet ve yıkımdan çeken tüm insanları temsil etmeyi amaçlıyordu.

Bu hafta sonu dünya liderlerinin üzerinde anlaştığı NATO'nun yeni stratejik konsepti, silahlanmayı hızlandırıyor ve küresel askeri harcamaların %75'ini gerçekleştiren üye ülkelerin silah harcamalarını artırıyorken, her gün binlerce insan açlıktan ve hastalıktan ölüyor. Yeni konsept 32. maddesinde açıkça NATO ve AB arasında stratejik askeri ittifak olduğunu vurguluyor ve ABD'nin Avrupa üzerindeki etkisini artırıyor. Bundan sonra devletler daha büyük askeri sorumluluk altına girecek.

Lisbon, Liceu Camões'da yapılan karşı zirvenin sonucunda, dünyanın dört bir yanından gelen insanlar NATO'yu deşifre edecek ve liderlerin emperyalist çıkarlarla aldıkları kararları değerlendirebilecek bilgiye sahip olmayan yurttaşların farkındalığını artırmayı hedefleyecek bir stratejiyi tartıştılar. Kitlesel ve insani yıkımın ancak devletlerin ortak bir anlaşmaya varması ve önce Avrupa'da sonra da tüm dünyada nükleer silahsızlanmaya ulaşmayı amaçlayan bir çalışma grubu oluşturulmasıyla durdurulabilir. 

NATO'nun tarafından da kullanılan Avrupa üsleri, her zaman tanık olduğumuz gibi, aynı zamanda ABD tarafından da kullanılıyor. Bu nedenle yurttaşlar bu çift taraflı anlaşmalarla ilgili olarak devletlere karşı mücadele etmeli ve baskı uygulamalılar. NATO'nun eylemlerinin ırkçı içeriği çok açık, Avrupa'daki bir can kaybı trajik bir kaza ama Afganistan'daki binlerce can kaybını tali bir zarar olarak görülüyor. Irkçılık karşıtı ve insan hakları örgütleri arasındaki işbirliği daha etkin bir şekilde yönetilmeli. 

Afganistan'daki savaş ve gaz, petrol ve diğer kaynaklarla ilgili stratejik çıkarlar, bu ülkeyi dayanışmadan uzak, yalnız kalmasına neden oldu. Çözüm ise bağımsızlık, barış için daha fazla eylem ve bir sürü masum insanın hayatını kaybetmesine neden olan yalan ve yolsuzluğa karşı mücadele etmek.

Karşı zirvenin örgütleyicileri, PAGAN, Afganistan askerlerin çekilmesi için yapılacak gösterinin ve tüm sivil itaatsizlik eylemlerinin işgalin ve savaşın başlangıcının 10. yılı olacak önümüzdeki Ekim ayında yoğunlaşacak şekilde programlanmasını kararlaştırdı.

Karşı zirvede barış hareketlerinin arasındaki işbirliği eksikliği eleştirildi ve adil ve barışçıl bir dünyaya ulaşmak için bununla da mücadele edilmesi gerektiği söylendi.

Helena Carvalho, Lizbon'daki NATO Karşıtı Zirve'den, 19-21 Kasım 2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder