11 Temmuz 2010 Pazar

Denetim Önemli ama Yeterli Değildir

Nükleer veya değil yaklaşan Mayıs ayı boyunca önümüzdeki soru olacak. Sonrasında Birleşmiş Milletler NPT 2010 konferansında Nükleer Silahları Sınırlandırma Anlaşmasını değerlendirecek.

Bu çok önemli bir etkinlik çünkü ya nükleerden arınmış bir dünya olacağız ya da nitel ve nicel olarak nükleer silahlanmanın artışına tanık olacağız. Daha fazla devlet nükleer güç haline gelecek ve nükleer silahların miktarı ve çeşitliliği modernleştirilerek artacak. Bu tehlike Rusya ve ABD'nin nihayet eski nükleer füzelerini sökme kararına rağmen korkutucu. Bu nükleerden arınmış bir dünyaya doğru önemli bir adım, tabi ki, hiç bir şekilde yeterli değil.

2005'te yapılan son Nükleer Silahları Sınırlandırma Anlaşması imzacıların silahsızlanmayla ilgili kesin bir ilerleme üzerinde anlaşamadıkları için başarısız olmuşu. Barış hareketleri bu silahsızlanmaya ulaşmak istiyorlar: tamamen ortadan kaldırma konferansın merkezinde olacak.


Devletler ve hükümetler kendi başlarına dünyayı kurtamayacaklar. Neyseki New York'ta yalnız ve tek başlarına değiller. Sendikalar, öğretmenler, avukatlar, doktorlar gibi çeşitli meslek grupları ve hatta kiliselerin girişimlerini desteklemek için 26 milyondan fazla imza toplandı. Bazı noktalarda ayrışıyor olabilirler ama tüm dünyada milyonlarca insan “Nükleere şimdi hayır!” diyor.

Atom silahlarıyla ilgili devletlerarası konferansın açılışında iki gün önce, 1 Mayıs'ta, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon “Nükleersiz, Barışçıl, Adil ve Sürdürülebiir Bir Dünya İçin” başlıklı STK konferansında konuşma yapacak. Bu toplantı için 1500'den fazla katılımcı kayıt yaptırdı bile. Daha sonra hareketler NPT konferansı kapsamında amaçlarını anlatmak için çalışmalar yapacaklar.

Açık ki BM konferansları ve hareketler keskin bir biçimde ayrışmış değiller. Nükleer silahlar sorununda BM, NATO gibi saldırgan bir biçimde engelleyici olmuyor.

Her iki konferansla ilgili olarak ASP web sitesinde haberlere yer vereceğiz: IALANA (Uluslararası Nükleer Silahlara Karşı Avukatlar Örgütü) sekreteri Reiner Braun, Barış eylemcisi Lucas Wirl ve ASP Yürütme Kurulu üyesi Christiane Reymann.

STK konferansını canlı olarak takip edebilirsiniz. 1 Mayıs Pazar günü gece saat birde Ban Ki-Moon'un konuşması ve konferansın tümü Cuma ve Cumartesi internetten www.theriversidechurchny.com adresinden yayınlanacak.

Christiane Reymann, ASP Yürütme Kurulu üyesi
30.05.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder