9 Mart 2010 Salı

Kriz ve Yunanistan ve Avrupa'daki çalışanların haklarına neoliberal saldırı

Avrupa Sol Partisi Sendikacılar Komitesi Koordinatörleri Yunanistan halkının ve işçi sınıfının devam eden mücadalesini güçlü bir şekilde destekliyor.

24 Mart 2010'un tüm Avrupa'da başarılı bir ortak eylem günü olması için sendikaların, sosyal hareketlerin ve sol politik güçlerin koordinasyon girişimlerini destekliyoruz.

Devam eden AB modeli inşası içerisinde “Yunan deneyimi” otoriter politikalar, emeklilik hakkının dondurulması, ücretlerde %30'a varan kesintiler, daha fazla devlet şirketlerinin özelleştirilmesi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomik durgunluğu, tarım üreticilerinin bankalara yüksek düzeyde borçluluğu, özellikle kadınlar, gençler ve göçmenlerdeki yükselen işsizlik, Avrupa Birliği anlaşmaları, Avrupa komisyonunun muhafazakar politikaları ve hükümetin muhafazakar önlemleri yoluyla gerçekleştiriliyor.

Yunanistan'daki ekonomik durum bu ülkenin iflasın eşiğinde olduğunu ve diğer ülkelerin de yakın zamanda onu takip edeceğini söyleyen propagandayı doğrulamıyor. Medyada ve bir çok gazetenin ön sayfasında yer alan bu söylemler uluslararası bankacılık sistemi, sözde uluslararası değerleme kuruluşları ve bir çok Avrupalı politik lider ve hükümetlerin her biri ayrı yerel politikalarının sonuçları.

Yaşadığımız dünya kapitalist krizi ve onun aktörleri sadece Yunanistan'da yüksek borç faizlerinin getirdiği artan karları değil aynı zamanda IMF, Dünya Bankası, Avrupa Merkez Bankası vb. uluslararası kurumların rolünü artırmayı da hedefliyorlar. Avrupa'nın muhafazakar ve neoliberal modele göre politik ve sosyal inşası devam ederken bu kurumlar üzerinde politik eylem ve kontrol kurulamaz.

Avrupa Sol Partisi Sendikacılar Ağı Komitesi Koordinatörleri, Avrupa çapında sosyal uyumu, işçilerin, gençlerin, kadınları, göçmenlerin sosyal ve demokratik haklarını tahrip eden ultra neoliberal politikaların acı etkilerinden zarar gören Yunanistan'daki ve diğer ülkelerdeki tüm çalışanları destekliyoruz.

Son olarak Synaspismos ve SYRIZA’nın ASP’nin genel ilkeleri çerçevesinde Güney Avrupa’daki radikal sol politik güçlerin koordineli mücadelesi ve onların sendikalar ve sosyal hareketlerle işbirliği yapması için başlattığı girişimi destekliyoruz.

Bent Gravesen    (Sosyalist Halk Partisi – Danimarka), Gerald Kemski ( Sol Partisi – Almanya), Maria Syrakou  (Synaspismos – Yunanistan), Nuria Lozano-Montoya (Birleşik Sol Alternatif – Katalonya), Antonio Chora (Sol Blok – Portekiz)

6 Mart 2010 Helsinki, Finlandiya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder